/ ishockey

Du vet att du är petad från laget när...

Du blir inte utagen till matcher, får byta om längst inne i hörnet, lagkamrater snor din utrustning och tränaren inte pratar med dig längre.
Ni kanske trodde att det här skulle bli ett roligt "Du vet att när inlägg" men så är det inte. Det här är en kort sammanfattning av min sorti från ishockyn när jag var runt 21.

Början till slutet

Ishockey har aldrig varit en jättebillig idrott, men den var inte lika dyr som idag. Jag började spela när jag var 10 bast, efter mycket tjatande hemma. Morsan skrapade ihop pengar, så att vi kunde ha råd att köpa en helt beganad utrustning. Jag var glad som en tupp. Axelskydden hade jag faktiskt kvar hela min karriär fram tills jag la av när jag var 21.

Ingen talang, men jag hade kul

Jag var ingen större talang, men jag hade kul och körde på. Jag tyckte det var jättekul, tog mig till träningarna, oftast tack vare Mackans farsa, som alltid ställde upp och körde(han gjorde oerhört mycket för min karriär, tack). Pengar hemma till flashig utrustning fanns inte, så jag fick t.ex. gneta ihop pengar till en ny hjälm själv. Men det var så det var, inget som hindrade mig på något viss.

Under den här tiden var hockeyn en ren glädje, tränare(vi hade samma hela tiden) var, och är, en grym tränare. Aldrig negativa kommentarer, alltid uppmuntrande och utbildande. All övningar var välgenomtänkta, och bra träningar. Den här perioden minns jag med glädje, och truppen var intakt.

Detta var innan BJ tiden...

Man blir äldre, men vissa äldre beter sig som barn

I och med att vi bildade BJ och senare AJ och A-lag så blev det andra förtusättningar, lite nya tränare kom in, dock med den gamla tränare som huvudtränare.

En av de nya tränarna gillade inte min farsa, och hade inte några som helst problem med att tala illa om farsan när jag hörde.

Rätt jobbigt att höra sådant som 16-17 åring, när farsan sedan dog när jag var 18, så var samma tränare inte sen med att skämtsamt förklara för dem andra i tränarstabben varför. Tyvärr så hade jag inte 1; modet att stå upp i mot honom, 2; uppfostran att slå han på käften.
I samband med detta så var det mycket skola, 4-årig teknisk, som traglades igenom.

Tar en bänknötar plats i A-laget.

Eller, ja, det var nog aldrig en plats. Jag fick vara med på träningarna, spela i 4-5'e kedjan, byta om längst inne i hörnet, fick utrustningen snodd av en lagkamrat.

Jag hade äntligen lyckats spara ihop lite extra pengar för att köpa nya armbågskydd, min gamla från 70-talet höll inte ihop längre. Blev ifrågasatt om jag behövde en ny klubba. Tränaren som alltid hade haft som vana att prata med spelarna inför säsongen, hade inte pratat med mig på 2 år.

När tränaren kommer fram till en spelare som sitter bredvid mig i omkläddningsrummet, och säger till honom, att då tar vi det sista spelarsamtalet så la jag av. Men det tog fan 2 år för att knäcka mig. Ingen hörde av sig för att kolla varför, för att ingen brydde sig.

Den magiska gränsen finns inte

Det finns ingen magisk gräns för när man ska sluta bry sig om andra. Att inte få speltid i ett A-lag är i sign inte ett problem, det som dock är ett problem är hur man beter sig mot andra människor. Jag har hört att många gånger att det är "bara att hacka i sig" när man blir äldre.

Min fråga är då: Varför det? Varför ska man bara acceptera att bli sämre behandlad som vuxen, eller när man är 18 ny-vuxen. Vad är det för jävla tankesätt?

Data-driven anti-bullying

Det bästa sättet att öppna ögonen på dem som inte kan se - är att presentera fakta på ett sådant sätt att föreningen inte längre kan blunda utan behöver skapa en förändring.

Vi har tagit fram Happy Index modellen, för att öka gemenskapen och glädjen, i grupper. Det ger möjlighet till att fånga upp medlemmar som håller på att tappa sugen, eller om hela gruppen mår dåligt. Bra beslut tas på bra grunder, har man rätt information tillgänglig om en grupp eller individs välmående kan man agera därefter.

Lite tragisk läsning.

Anledningen till att jag berättar min historia beror på dessa artiklar:
https://www.hockeymagasinet.com/blogs/nhl-bloggen/sluta-blunda-for-det-som-sker-bakom-stangda-dorrar
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6980859
https://www.svenskalag.se/aikharnosand/nyheter/1181406/jesper-noppe-nordin-ar-dod

Sorgligt att drivkraften till att vinna hockeymatcher är viktigare än att vi ska må bra.

Tobias Alm
Älskar fortfarande ishockey, Djurgården.

Tobias Alm

Tobias Alm

I have practiced sports for the last 35 years. Administration is a crucial part of all organisations but our time is scarce. CoachHippo is devoted to automation, delegation and Getting Things Done!

Read More