/ happyindex

Du vet inte när du har sårat en person förren det är för sent.

I min förra artikel skrev jag om hur jag upplevde mina sista år inom ishockeyn. Jag vill först förtydliga något, att den tränare jag hade då är den tränare som har betytt allra mest för mig. Min förståelse för sporten ishockey kommer till 90% från honom. Min egna strävan som tränare och målsättning som person kommer till väldigt stor del ifrån hans filosofi och uppförande. Det visar bara att vi ibland gör fel som personer, med eller utan avsikt. Kom ihåg att tränare, matrialare, kassörer etc också är människor som kan råka gör fel även fast avsikten är att vara god.

Jag tror också att hans agerande mot slutet av min korta karriär hade varit helt annorlunda om han hade förstått min situation. Om jag hade haft "cojones" nog att berätta. Jag tror att jag hade fortsatt med hockey i många år till, nog ända tills nu, om jag hade sagt vad jag tyckte och gett chansen till tränaren att hjälpa till att hitta en lösning. Sedan kanske det inte hade varit i samma klubb, eller som spelare. För mig har det alltid varit viktigt att idrott skall vara kul, vilket inte gör mig unik, och att alla kan bidra med något. När det inte blev kul längre så kändes det som det självklara valet att lägga av istället för att hitta glädjen igen.

Att tala är silver men tiga är värdelöst

Om man sitter i affärsförhandlingar eller spelar poker, kan det vara bra att välja vad och när man ska säga saker. Men om du ska få andra att förstå hur du mår är det rätt värdelöst. Men det är lättare sagt än gjort, jag är 46 bast nu, har tränat självförsvar i 24 år och tycker att det fortfarande är ganska jobbigt att prata om vissa saker eller att alltid stå upp för rätt och fel, det var ju inte lättare när jag var runt 18-20 bast eller ännu yngre.
Som tränare är det inte heller lätt att veta hur alla reagerar på det man gör, vi kan inte tillfredställa alla. Klubbledning och sportchefer i all ära, men dem har väldigt svårt att ha koll på hur alla medlemmar mår, framför allt om man tiger och säger att allt är ok, även fast det inte är så. Det är inte helt ovanligt att föreningar tar fram värdegrundsavtal. Personligen tror jag dem är relativt värdelösa, och egentligen bara ett sätt för klubbar att skjuta ifrån sig ansvaret till medlemmarna. Lite klassisk “disclaimer” mentalitet, dvs använder du inte produkten rätt så är det ditt fel. Och dem är inte speciellt pro-aktiva, snarare reaktiva.
Hade jag haft ett sätt att enkelt och anonymt kunnat flagga för hur jag kände tror jag att avslutet hade blivit bättre och helt annorlunda. Idag har man större förståelse för sådant i klubbar, dock tror jag fortfarande att ungar behöver bättre och enklare verktyg för kunna kommunicera, flagga för, hur dem mår. Inom skola, idrott, scouter, sommarjobb; ja överallt!

Med information och samlad erfarenhet kan vi fatta bättre beslut.

Det är viktigt att komma håg att dem beslut och åtgärder vi tar och gör blir alltid bättre om vi kan använda oss av faktisk data i kombination med erfarenhet. När det gäller större organisationer, som i föreningar, är det viktigt att den samlade insikten delas med flera som kan bidra till att hitta lösningar som gynnar gruppen och individerna. Det är detta som driver oss att fortsätta utveckla Happy Index och CoachHippo. Vi tror vikten av varje unge, ungdom, senior och veteran ska ha trevligt och kul när man idrottar/motionerar/spelar bridge ihop.

Har du frågat dig själv hur du mår idag?

/Tobbe Alm

Tobias Alm

Tobias Alm

I have practiced sports for the last 35 years. Administration is a crucial part of all organisations but our time is scarce. CoachHippo is devoted to automation, delegation and Getting Things Done!

Read More